Menu

Is zure room bedorven?

Wat is het verschil tussen gewone room en zure room? Heeft zure room zijn beste tijd gehad of is er echt een wezenlijk verschil. En is slagroom nog iets anders?

Wegens de beperkte houdbaarheid werd melk vroeger vooral verwerkt tot andere producten, zoals boter en kaas, of gebruikt in pap. Melk werd dan gemengd met granen. Het woord zuivel komt van ‘suval’ wat ‘brij’ betekende. Vroeger brachten boeren en melkmeisjes de melk van het platteland naar de stad. Pas op het einde van de 19de eeuw veranderde dat. De eerste melkinrichtingen verzamelden de melk van veehouders. Ze werd er koel bewaard en in koperen kannen overgegoten. Daarmee gingen de melkventers door de straten.

Verschillende soorten, maten en gewichten

De rauwe melk die bij de melkveehouder wordt opgehaald, ondergaat een behandeling in de fabriek. De opgehaalde melk heeft een vetgehalte van ongeveer 4 procent. Dit varieert naargelang de streek, de periode van het jaar, de soort koeien... Daarom wordt de melk eerst gestandaardiseerd naar eenzelfde vetgehalte. Dit gebeurt door afroming. Men gebruikt hiervoor een centrifuge. Dit is een machine waarin de melk snel wordt rondgedraaid. Doordat het vet – eigenlijk de room –lichter is dan melk wordt de room tijdens het ronddraaien in het midden verzameld en kan men hem makkelijk verwijderen. Door er nadien een bepaalde hoeveelheid volle melk bij te voegen kan men de melk een standaardvetgehalte geven. Voor volle melk zal dit 3,5 procent vet zijn, voor halfvolle melk 1,5 procent en voor magere melk 0,1 procent. Het overblijvende melkvet kan men gebruiken voor de productie van boter of slagroom.

Zure room

Er zijn verschillende soorten room. Het zijn vooral vetrijke melkproducten die men ‘room’ noemt. Het minimale vetpercentage voor de verschillende roomsoorten is meestal wettelijk vastgelegd. Slagroom is gemaakt van koemelk en moet minstens 30 procent vet bevatten. Bij het opkloppen brengt men lucht in de room. Doordat de vetbolletjes aan elkaar kleven kan die lucht er niet meer uit. Hierdoor vergroot het volume aanzienlijk.

Room moet minimaal 10 procent vet bevatten. Tussen 10 tot 20 procent heeft men het over halfroom en van 20 tot 35 procent spreekt men over koffieroom. Zure room moet ook minimaal 10 procent vet bevatten, maar doorgaans gaat het om ongeveer 20 procent vet. Zure room is helemaal niet bedorven, maar werd aangezuurd. Dat wil zeggen dat er net zoals bij slagroom melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Zure room is daardoor zelfs langer houdbaar dan gewone room. Zure room kan men niet stijf kloppen. Door het lage vetgehalte kan zure room makkelijk schiften in warme bereidingen. Daarom wordt deze roomsoort meestal enkel gebruikt voor koude bereidingen.

Maak het zelf

Wie geen zure room in huis heeft, kan er toch maken. Roer een deciliter koffieroom (20 °C) en twee eetlepels citroensap door elkaar. Laat een uurtje rusten. Roer af en toe. Na een tijdje wordt de room lobbig en lichtzuur. Het resultaat is een uitstekend alternatief te zijn voor de vergeten zure room.