Menu

Van akker tot bakker

Een modegril of rage kan je de boerenmarkten in het Pajottenland moeilijk noemen. Die van Dilbeek, waar ik akkerbouwer en bakker Luc Basteleus opzoek, bestaat al 35 jaar. En met succes. Wekelijks telt de markt 800 tot 1200 bezoekers, die er hun boodschappen doen rechtstreeks bij de boer.

Op een barre winterochtend, maar met een blauwe hemel en een stralend zonnetje, trek ik voor de eerste keer naar een boerenmarkt. In de streek waar ik woon, kennen we dat niet. Ik ben verrast over de variatie aan producten en nog wel in de winter. Ook het aantal bezoekers kan tellen. Ik schuif aan bij de marktkraam van Luc en Lieve. Voor mij graag vier pistoletjes en een bruin brood.

Het waren de ouders van Lieve die met de hoevebakkerij begonnen. Zij runden een bedrijf met wat vee, groenten en akkerbouw en stonden eind jaren 80 al met hun witloof en boontjes op de boerenmarkt van Gaasbeek. "Een van hun klanten, een Brusselaar, vroeg eens naar een brood. Dat bakte de moeder van Lieve toen voor haar gezin en de volgende keer namen ze er eentje mee naar de markt. Zo is de bal aan het rollen gegaan en was de hoevebakkerij geboren", vertelt Luc. "Eerst werd er nog gebakken in moeders oven, maar al snel werd er uitgebreid."

Gebakken op beuk en eik

Ik zoek Luc en Lieve ook op in hun hoevebakkerij, in het heetst van de strijd. Hun broden schuiven net de oven in. "Wij bakken de broden niet in een traditionele oven, maar op steen in een met hout verwarmd exemplaar." Dat resulteert in een vaster brood, met een specifieke smaak. Ze stoken met een combinatie van eik en beuk om het vuur aan te wakkeren. "Dat is de beste combinatie, al heb ik in het begin behoorlijk wat leergeld betaald om de juiste verhouding van temperatuur en baktijd te vinden. Mijn eerste broden kwamen vrij zwart uit de oven", lacht Luc.

In 1998 namen Luc en Lieve het bedrijf en de hoevebakkerij over. Ze volgden een bakkersopleiding en stilaan werd het assortiment uitgebreid. Broden, pistolets, sandwiches en ontbijtkoeken. "Wij werken puur natuur. We voegen geen verbeteraars toe. De hoevebakkerij bezorgt ons ons inkomen. Met de dertig hectare akkerbouw zouden we niet rondkomen." De baktarwe voor hun broden telen Luc en Lieve zelf. "Ik voel me landbouwer en bakker. Wij vinden het belangrijk dat wij zelf de grondstof produceren. De tarwe wordt gemalen volgens wat we nodig hebben en die bloem gebruiken we voor onze broden."

Oud nieuw of nieuw oud

Onlangs haalden de avondmarkten in Brussel nog het nieuws met het feit dat ze in opmars zijn. De boerenmarkten in het Pajottenland kennen al een lange, succesvolle traditie. De landbouwers daar merken dat de boerenmarkten niet aan populariteit inboeten, integendeel. Er komen meer jongere mensen dan vroeger naar de markten. Ze houden van de verse producten en hechten belang aan de oorsprong van hun voeding.

Eigenlijk waren de ouders van Lieve destijds al zeer innovatief door met hun groenten en later brood naar de boerenmarkt te gaan. Het was het huidige korteketenverhaal avant la lettre. Luc en Lieve willen deze traditie nog lang voortzetten. "Ik hou van het sociaal contact met de mensen, onze klanten. We spelen ook graag in op hun vraag, bijvoorbeeld om te werken met spelt of havermout, of zonder zout. We kloppen veel uren en lange dagen, maar het contact en de appreciatie van de klanten maken veel goed."