Menu

Sappige aardbeien van maart tot december

“Heel wat mensen denken dat het aardbeienseizoen maar een paar weken duurt en dat het begin juli al eindigt, terwijl we aardbeien kunnen aanbieden van maart tot eind december”, steekt Gunther Vanleeuw van wal. Het is een van de misverstanden die Gunther en zijn echtgenote Gilian Peuteman de wereld willen uit helpen.

Gunther groeide op tussen de aardbeien. “Mijn grootouders teelden ze al, maar toen ging het om vollegrondsteelt.” In 1992 begon Gunthers moeder aardbeien te telen. “Mijn vader werkte buitenshuis, maar hij volgde de teelt wel mee op. Na mijn studies elektromechanica volgde ik een B-cursus. Daarna ben ik thuis gebleven om mee te helpen op het bedrijf. De teeltkennis die ik nu bezit, kreeg ik vooral mee van mijn ouders. De laatste jaren wordt ons bedrijf ook opgevolgd door het Proefcentrum Hoogstraten (PCH). Elke twee weken komt een voorlichter aan huis om advies te geven.”

Substraatteelt

De voorbije acht jaar werd het fruitbedrijf fors uitgebreid. De wandelkappen van weleer zijn intussen vervangen door een modern serrecomplex. Het bedrijf heet intussen Vanleeuw-Schoubben Fruit LV en teelt bijna het hele jaar door aardbeien. Voor het bedrijf staat een aardbeienautomaat die vrij populair blijkt te zijn. Tijdens mijn bezoek zie ik meerdere mensen stoppen aan de automaat. Het overgrote deel van de oogst wordt verkocht via de Belgische Fruitveiling. Dat geldt ook voor het hardfruit dat Gunther en zijn ouders telen. “Behalve aardbeien hebben we ook nog ook appels waarvan 2,5 hectare clubrassen en 1,5 hectare Jonagored en 4 hectare peren van het ras Conference.”

Gunther teelt de rassen Clery, Sonata en Elsanta. “Tachtig procent van wat we telen, zijn aardbeien van het ras Elsanta. Alle aardbeien worden geteeld op substraat, zowel in de serre als in de openlucht. De planten staan op stellingen van 1,20 meter hoog, wat aangenaam is voor de plukkers. Hierdoor moet je je niet steeds bukken tijdens de pluk. Ook voor de planten zelf heeft substraat voordelen. Samen met het water krijgen ze voedingsstoffen toegediend. Zo kan je veel makkelijker doseren. Ook kan je het water waarmee de planten gevoed worden na filtering recupereren. Hiervoor werken we met de opvang van regenwater. We proberen zo weinig mogelijk water verloren te laten gaan. Zeker wanneer het erg warm is, verbruiken we erg veel water. Voor de bestuiving werken we met hommels en bijen. De bijen zijn een hobby van mijn vader die ons goed van pas komt. Bijen doen het goed bij warmere temperaturen. De hommels, die we aankopen, worden ingezet bij koudere temperaturen.”

Om kwaliteitsvolle aardbeien te kunnen telen, moet de plant goed kunnen starten. “Daarom proberen we de hele cyclus in de hand te houden. We kopen moederplanten, waarvan we zelf stekken kweken. Die stekken worden later, in verschillende periodes, uitgeplant zodat we bijna het hele jaar aardbeien hebben.” Hoewel Gunther nog hulp krijgt van zijn ouders is het bedrijf te groot om het zonder extra werkkrachten te doen. “We doen een beroep op seizoenwerknemers. Op dit moment werken we met enkele Polen en Turken. De Polen worden hier gehuisvest.”

Op een doorsnee werkdag wordt er in de voormiddag geplukt. “Meestal van 6 uur ’s ochtends tot ’s middags. In de namiddag doen we andere werkzaamheden. Buiten het plukken is het goed leggen van de bloemen, zodat de vruchten mooi aan een kant zullen groeien, een van de grootste klussen. Ook het stekken en het aanleggen van het trayveld gebeurt meestal ’s namiddags. Om 16 uur lever ik aan de veiling en nadien volgt nog het spuitwerk.”

Vakantiewoning

Gunther en Gilian baten tot slot ook nog een vakantieverblijf, Juwel Fruithof,  uit, voorzien van alle comfort. Wie eens wil logeren in het hart van de fruitstreek, is hier aan het juiste adres. Vakantiegangers krijgen van ons ook altijd een kijk op ons bedrijf.