Menu

Perfect rijp en dagvers, zo moeten aardbeien zijn!

Het gespecialiseerd aardbeienbedrijf Welroy Fruit van de familie Royen in Wellen, daar waar de lekkerste aardbeien van heel de wereld geteeld worden!

Vier gezinnen leven van Welroy Fruit. Frank Royen (50) is dit bedrijf in 2005 gestart samen met zijn broer Jurgen (37). Ondertussen is ook zijn zoon Sven (24) in het bedrijf gekomen. Zijn schoonbroer Jules Lenaerts doet de verkoop op een tiental markten.

Les 1: aardbeien het jaar rond

“Om het hele jaar door, van midden maart tot eind december, aardbeien te kunnen aanbieden, telen we volgens verschillende systemen”, legt Frank uit. “We telen al onze aardbeien op substraat: de kwaliteit is beter en je hebt minder verlies. We hebben 1,1 ha verwarmde serre. In deze glasserres kunnen we het meest economisch stoken. Deze leveren ons aardbeien heel vroeg en heel laat op het jaar. In het voorjaar telen we aardbeien in plastiektunnels -  we hebben 30 are plastiek serre verwarmd en 40 are koude plastiektunnels. In de zomer sluiten we daarbij aan met de teelt van aardbeien in openlucht. We hebben nu 1 ha maar willen wat uitbreiden om in de topmaanden juli en augustus de grote vraag te kunnen volgen. In het najaar gaan we over plastiek terug naar de glasserre. Elsanta is een perfect ras voor ons klimaat en voert de boventoon vanaf midden april tot eind december. De jaarproductie ligt tussen 180 en 220 ton aardbeien.”

Les 2: teelttechniek

De verluchting in de glasserres, de watervoorziening en de bemesting zijn sterk geautomatiseerd. “Meerdere controles per dag zijn de sleutel voor kwaliteit. De watergifte en ziektebestrijding vragen een constante aandacht. Voor de beheersing van plagen zetten we nuttige insecten in en hommels zorgen in de binnenteelten voor de bestuiving.”

Ondanks de technologie is er nog veel handwerk, zoals bij de teelt van de trayplanten die het jaar daarop zullen uitgeplant worden en natuurlijk bij de pluk. “Velen denken dat inlandse aardbeien enkel in de zomer beschikbaar zijn”, zegt Frank Royen. “Niets is minder waar. Van 10 maart tot eind december worden er iedere dag aardbeien geplukt. We doen een beroep op seizoenarbeiders. Dat begint met vier en gaat in het topseizoen naar tien pluksters.”

Les 3: de commercialisatie

De verkoop gebeurt via verschillende kanalen: de veiling, de automaten en de markt. Ongeveer de helft van de productie wordt afgezet via de Belgische Fruitveiling. Een sterke troef is de rechtstreekse verkoop van dagverse aardbeien. “Met rechtstreekse verkoop kunnen we de prijsschommelingen beperken en ook de piek in de verkoop langer volhouden. En met de spreiding over het jaar kunnen we ook de risico’s verbonden aan het weer wat spreiden.”

De rechtstreekse verkoop is begonnen met 1 aardbeienautomaat op het bedrijf. Nu staan er al 4 en een vijfde staat in het centrum van Tongeren. Automaten hebben het voordeel dat ze gemakkelijk bereikbaar zijn voor iedereen en dat de aardbeien er koel bewaard worden. In het begin had Franks schoonbroer Jules Lenaers als bijverdienste een verkooppunt van aardbeien in Tongeren. Maar de verkoop liep zo goed dat de familie het plan opvatte om ook op markten te verkopen. Vandaag zijn de heerlijke aardbeien op een tiental markten in de regio te koop. “Ik zie de toekomst rooskleurig in. Als we blijven werken aan een goed product, zal de aardbeienteelt het nog lang goed doen”, besluit Frank Royen.

De korte keten, dat is dagelijks en vers.