Menu

Meiklokjes uit vollegrond

De traditie wil dat we op 1 mei een bosje meiklokjes geven als geluksbrenger, of gewoon aan mensen die we graag zien. Waar het gebruik precies vandaan komt, is niet echt duidelijk. Vooral in Frankrijk leeft de traditie nog heel erg. In de week voor 1 mei zijn meiklokjes dan ook overal te koop bij bloemisten en in de supermarkt. Ook in België delen heel wat mensen op 1 mei meiklokjes uit aan vrienden en geliefden. Wij gingen langs bij bloemteler Johan Verbeeck in Dendermonde. Hij is één van de grootste meiklokjestelers in Vlaanderen.

De aangename geur van meiklokjes of lelietjes-van-dalen komt me tegemoet als ik het bedrijf van Johan binnenwandel. Vijftien jaar geleden begon hij meiklokjes te telen. Zijn areaal is ondertussen uitgebreid tot 2 hectare.

Johan is vooral gespecialiseerd in het telen van meiklokjes in potjes. “Meiklokjes vragen allerlei behandelingen vooraleer je ze als een geluksbrenger kunt schenken op 1 mei. Het is een ontzettend arbeidsintensieve teelt, omdat alles manueel gebeurt. We planten de wortels buiten, in de vollegrond. Pas na het tweede jaar planten wij ze in potjes, om ze te verkopen. Afhankelijk van het weer, brengen we ze naar de serre in maart. Na vijf jaar vervangen we de meiklokjes op het veld door nieuwe plantjes en begint het proces opnieuw”.

Met de hand

Meiklokjes telen is eigenlijk een kwestie van de juiste timing. Niet te vroeg, maar ook niet te laat. De meeste meiklokjes die wij hier in Vlaanderen kunnen kopen, komen uit Frankrijk, vooral uit de streek van Nantes. De plantjes van Johan vertrekken vooral naar Frankrijk. Hij produceert elk jaar zo’n 100.000 potjes.

Omdat de oogst in Frankrijk dit jaar wat tegenvalt, laat Johan zijn seizoenarbeiders ook meiklokjes plukken als snijbloemen. Ze moeten alle stengels met de hand plukken en verpakken in bundels van 25 stuks.

Traditie

De Franse traditie om op 1 mei meiklokjes te schenken wordt toegeschreven aan koning Charles IX. Die kreeg op 1 mei 1561 een bundel lelietjes-van-dalen om hem geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Wie de bloemen schonk, weten we niet meer, maar Charles IX zou zo ingenomen geweest zijn met het idee, dat hij er een gewoonte van maakte om alle dames aan zijn hof op 1 mei een boeket meiklokjes te geven.

Een andere traditie is die van het 'Bal des muguets', waarbij jongeren een dansfeest organiseerden waar de ouders niet naartoe mochten komen. De meisjes waren in het wit gekleed, de jongemannen droegen een meiklokje op hun kleren. Daarom wordt het meiklokje ook wel geassocieerd met 'rencontres amoureuses'. Vandaag worden meiklokjes ook vaak gelinkt aan de Dag van de Arbeid, die meer dan 120 jaar geleden voor het eerst gevierd werd in Europa .