Menu

Hoe krom mag een komkommer zijn?

De komkommer staat vaak op het menu tijdens een lekkere nazomerse barbecue. Maar mag een komkommer zo krom zijn als een banaan?

De komkommer behoort tot de familie van de vruchtgroenten en is dus verwant met de augurk en de courgette. Dat kan u duidelijk merken aan de vorm. Oorspronkelijk is de komkommer afkomstig uit Azië vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Ongeveer 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren. Via de Romeinen kwam de komkommer uiteindelijk in Frankrijk terecht. Het duurde nog tot de zeventiende eeuw voordat de komkommer bij ons werd verbouwd. De bekende groene komkommer is trouwens niet de enige soort. Er bestaan ook gele en witte komkommers.

Veel warmte nodig

De komkommer heeft warmte en veel licht nodig, ze groeien het beste onder glas. In de serre groeien komkommers na de bloei in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer – in de koudere maanden duurt het iets langer. In die 14 dagen stijgt het gewicht van minder dan 50 gram naar zo’n 400 tot 450 gram. Om gedurende het hele jaar te kunnen leveren worden er in de glastuinbouw twee tot drie teelten per jaar geoogst.

De komkommerplant is eenjarig en aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De komkommer heeft enkel vrouwelijke bloemen, waardoor er geen bevruchting of bestuiving nodig is. Het is een klimplant met grote bladeren die langs binddraad omhoog geleid wordt. Regelmatig moet men bladeren van de plant snoeien om voor meer licht te zorgen. Soms snoeit men er ook kleine komkommers tussen uit. Als er te veel komkommers aan de plant hangen, zoeken ze zich een weg langs de takken en bladeren en gaan ze zich krom duwen. Ondanks het feit dat een komkommer sinds 2008 van de Europese regelgeving een kromming mag hebben van meer dan 10 millimeter per 10 centimeter, halen de telers deze vruchten er tussenuit omdat ze er een lagere prijs voor krijgen dan voor een mooi rechte komkommer.

Komkommertijd voor de Londense kleermakers

Tot slot nog even deze leuke anekdote. Onze komkommertijd zou teruggaan op het inmiddels uitgestorven Engelse begrip cucumber time. Omstreeks 1700 was de cucumber time voor de Londense kleermakers een slappe periode. De adel troken uit de weg en de kleermakers raakten hun inkomen kwijt. Het enige voedsel dat ze zich nog konden veroorloven waren komkommers, die in de zomer overvloedig en goedkoop waren. Aan het eind van de negentiende eeuw duikt het woord komkommertijd in het Nederlands op, eerst in het financieel-economische nieuws. De zomer is de tijd van de slappe handel en op de beurs gebeuren weinig geruchtmakende zaken. Later duidt komkommertijd een periode van weinig bedrijvigheid en nieuws in het algemeen aan.