Menu

Geen kerst zonder kerstboom

Johan en Caroline Lescrauwaet uit Sint-Andries (Brugge) kweken zelf kerstbomen voor hun bloemenzaak. De kwekerij in Jabbeke hebben ze Nordmanniana genoemd, naar de Abies nordmanniana of Nordmann-spar. Die heeft mooie dikke groene naalden die niet uitvallen, een euvel waar de Picea abies (of fijnspar) wel kan aan lijden, zeker wanneer men vergeet water te geven. De Nordmann is wat duurder, omdat het langer duurt om hem te kweken.

Johan kweekt alle kerstbomen in pot. Hij koopt vierjarige bomen aan bij een boomkweker, pot ze in, en laat ze twee jaar groeien op een containerveld. Nadien komen ze met hun pot in de vollegrond, waar ze nog acht tot tien jaar verder groeien voor ze een huiskamer kunnen sieren tijdens de eindejaarsfeesten.

Johan loopt door de kwekerij op zoek naar bomen van de maat die hij nodig heeft.

Verkoopbare bomen zijn al vooraf geselecteerd. Afhankelijk van de maat krijgen ze een wit, blauw of geel lintje. Een blauw lintje wijst op een boom van 1,25 tot 1,50 m hoog.

Johan gaat met de rug naar de spar staan om de onderste takken opzij te duwen. Nadien steekt hij de wortels los.

Caroline helpt een klant bij het kiezen van de juiste soort en maat.

Hendrik, Johans broer, duwt het gekozen exemplaar door een trechter, zodat er een net rond komt. Zo geraken de takken niet beschadigd tijdens het transport.

Johan steekt de verpakte kerstboom in de kofferbak van de klant, die hem vervolgens kan versieren.