Menu

Is bloem hetzelfde als meel?

Taart, brood, pannenkoeken, pasta of koekjes. Ze hebben allemaal één ding gemeen. U heeft er bloem voor nodig, of is het nu meel? Is er eigenlijk een verschil tussen die twee? En ziet uw brood er hetzelfde uit of u het nu bakt met bloem of met meel?

Meel en bloem kunnen van vele graansoorten gemaakt worden zoals tarwe, rogge, haver, maïs, rijst en gerst. De meest gebruikte graansoort voor meel en bloem is tarwe. Het is trouwens één van de oudste granen die we kennen. Tarwe vindt zijn oorsprong in het Midden-Oosten, in het tweestromengebied, tussen de Eufraat en de Tigris. Reeds 10.000 à 12.000 jaar voor onze tijdsrekening werd er tarwe gezaaid en geoogst. In eerste instantie werden deze granen rauw verbruikt. Later werden ze geroosterd of tot poeder gemalen, wat ze beter verteerbaar maakten. Dit werd aangelengd met water en verwerkt in pap, in ronde platte koeken of in brood. Tarwe bewaart uitstekend en dit liet toe een voorraad aan te leggen voor de kille wintermaanden. Zo kon men zich op een bepaalde plaats vestigen, in plaats van rond te trekken door onbekende gebieden. Vandaag staat tarwe samen met maïs trouwens op de gedeelde eerste plaats in de lijst van de voornaamste granen waar de mens zich mee voedt.

Van korrel tot meel euh … bloem

De tarwekorrels komen per schip of per vrachtwagen aan in de fabriek. Daar worden alle vuiltjes en minderwaardige korrels er tussenuit gehaald. De tarwekorrels worden gebroken tussen twee zware cilinders. De buitenkant van de korrel breekt open zodat de kern, de bloem, vrijkomt. Door het breken van tarwekorrels, zeven en malen ontstaan verschillende soorten meel. Volkorenmeel is de meest grove meelsoort. De hele tarwekorrel – het meellichaam, de kiem en de zemelen – wordt vermalen. Tarwemeel is minder grof en wordt vermalen zonder kiem. Tarwebloem is nog iets fijner. Hierbij worden de kiem en zemelen verwijderd en alleen het meellichaam wordt gebruikt. Patentbloem tenslotte is de meest fijne soort. Hiervoor wordt alleen het binnenste deel van het meellichaam gebruikt. Elk van deze meel- of bloemsoorten heeft specifieke bakeigenschappen. Zo is volkorenmeel goed bruikbaar voor broodsoorten en patentbloem voor fijn gebak.

Voor cake of zelfrijzend

Het type van meel (of bloem) dat u gebruikt beïnvloedt uiteindelijk het afgewerkte product. Meel bevat eiwitten en produceert gluten als u met water vermengt en tot deeg kneedt. Gluten geeft elasticiteit en sterkte aan een deeg. De verschillende types van meel bevatten verschillende hoeveelheden eiwitten. Daarom bepaalt het meeltype het bakresultaat. Gebruikt u een ander type meel dan aangegeven in het recept, dan krijgt u ook een ander brood of gebak. Dus eigenlijk kunnen we op onze vraag zeer kort antwoorden: Meel is gemalen graan en bloem is meel dat gezeefd is.