Primaire inhoud van de pagina

Entity view (Content)

Entity view (Content)

Wij en ons bedrijf

Op dit familiebedrijf vind je zowel melk-, vleesvee als akkerbouw. Het bedrijf is gelegen in het hart van Haspengouw in het dorpje Horpmaal. Hier wonen 130 zwart-wit gevlekte Holstein-melkkoeien én hun opvolgers. De melkkoeien worden niet gemolken door de boerin, wel door twee GEA Monoboxen: melkrobots waarbij de koe zelf kan kiezen wanneer ze wil gemolken worden.

De vleesveetak van het bedrijf verzorgt elk jaar een vijftigtal kalvingen van het Belgisch witblauw ras en bijhorend jongvee. In 2019 werd hier een nieuwe melkveestal in gebruik genomen. Daarbij is er extra veel aandacht voor dierenwelzijn, koecomfort en arbeidsgemak. De koeien verblijven in een 5-sterrenhotel: ze rusten uit op waterbedden, krijgen lekker lauw water om te drinken, genieten van een massage onder de koeborstels en bij warm weer brengen de ventilatoren extra verkoeling. Hier is gekozen voor veel ventilatie, licht en openheid in de stal.

In de zomer kunnen de koeien grazen op de wei. Ze krijgen daarnaast een stabiel rantsoen, dat bestaat uit kuilmaïs, kuilgras, brouwerijdraf en perspulp, aangevuld met krachtvoer en mineralen. Bij de bouw van de stal werden ook heel wat energie- besparende maatregelen toegepast: ledverlichting, een innovatief systeem om de melk te koelen, windzeilen die werken op een weerstation...

Wat valt er die dag te beleven?

Je kan op eigen tempo de boerderij verkennen. Op diverse plaatsen staan er experts om uitleg te geven. Verder staat er een stand van Limelco en een food-truck van VLAM met proevertjes. Voor de kinderen is er een springkasteel en randanimatie. De dorpsraad van Horpmaal zorgt voor de innerlijke mens met een hapje en een drankje.

Wist je dat…

Vlaamse boeren elk jaar zo’n 2,7 miljard liter melk produceren?

df