Primaire inhoud van de pagina

Entity view (Content)

Entity view (Content)

Jan en Heidi Mertens-Deboel, Jarne en Jinte

Melkvee

Wij en ons bedrijf 

Op dit familiale melkveebedrijf van Jan en Heidi Mertens vind je 230 koeien en bijbehorend jongvee. Het ligt tussen de vele agrarische ondernemingen in het landelijke Hal, een buurtschap in Minderhout waar er een sterke coöperatieve en innovatieve kracht is tussen de landbouwers en burgers. Het melkveebedrijf werkt voor heel wat zaken samen met diverse land- en tuinbouwbedrijven, bijvoorbeeld voor energie. Zo is de energiecoöperatie Halnet een succesverhaal.  

Jan is een echte koeienliefhebber. Hij staat het liefst heel de dag tussen de koeien en won al wat prijzen op melkveeprijskampen. Heidi verzorgt graag de kalfjes. Sinds de voorbije zomer kregen die een speciale huisvesting, want de gezondheid van de dieren is hier een prioriteit. Zoon Jarne heeft de boerenmicrobe ook te pakken. Hem vind je vooral op de tractor op het veld, waar ze gras en maïs telen. Dochter Jinte helpt vaak bij het melken, in een installatie voor telkens 2x14 dieren. De koeien worden hier echt verwend: ze rusten uit op waterbedden, krijgen een massage onder de koeborstels en als het warm is, brengen de ventilatoren extra verkoeling. Bij de bouw van de stal werden heel wat energiebesparende maatregelen toegepast: hergebruik van regenwater, een innovatief systeem om de melk te koelen, aangepaste voeders in het rantsoen … 

Wat valt er die dag te beleven? 

Je kunt hier ter plaatse een hapje en een drankje degusteren. Neem zeker ook een kijkje in de 2x14 zij-aan-zij-melkstal en de nieuwe huisvesting voor de kalfjes. 

Wist je dat dit bedrijf onder andere voor energie samenwerkt met andere land- en tuinbouwbedrijven?

gbgg