Primaire inhoud van de pagina

Entity view (Content)

Entity view (Content)

Wij en ons bedrijf

In 1993 heeft Ferdy het ouderlijk bedrijf overgenomen. Dat was toen een gemengd bedrijf met varkens, suikerbieten, gerst, tarwe en melkkoeien. Hoewel de varkenshouderij hem aansprak, bouwde Ferdy die tak toch af om zich volop te focussen op de melkkoeien. Ook akkerbouw is nog altijd aanwezig op dit bedrijf. Vele jaren gebeurde het melken op een traditionele manier, in een bindstal, tot de familie Brands in 2015 een moderne robotstal in gebruik kon nemen.

Hier melkt de boer dus niet meer zelf, maar wordt die taak overgenomen door de melkrobot. De koe kiest zelf wanneer ze die bezoekt, en de boer heeft meer tijd om zich met de andere taken op het bedrijf bezig te houden. En die tijd kan Ferdy goed gebruiken, want intussen lopen er hier 120 melkkoeien rond. In combinatie met de akkerbouw is dat dus een voltijdse dagbesteding, en toch slaagde het gezin erin om in april van dit jaar ook een hoevewinkel met hoeve­ijs te openen. Dit is een hedendaags, familiaal landbouwbedrijf met een mooie ligging aan de rand van het dorp en in een groene omgeving.

Wat valt er die dag te beleven?

De deuren van de melkstal zullen openstaan, zo kan je de melkkoeien en de werking van de melk­ robot zien. Voor de kinderen zijn er springkastelen en een stroberg. En vergeet vooral niet om een overheerlijk hoeve-­ijsje te eten. Iedereen welkom in Hangar 16.

Wist je dat…

Land- en tuinbouwers vandaag 0,5% van de Vlaamse bevolking vertegenwoordigen, maar zorgen voor het voedsel van 99% van de Vlamingen? Elke landbouwer voedt zo’n 285 Vlamingen.

fgf