Menu

Walter Vanacker, Koen en Karin Vanacker-Devijver • Hof Ter Vaeren

Akkerbouw, Melkvee, Vleesvee

Van melk tot ijs en kaas

Walter en Koen Vanacker zijn de derde generatie op dit gemengde bedrijf met melkvee, vleesvee en 100 ha akkerbouwgrond. Het familiebedrijf ligt in een oase van landbouw en groen, tussen Brussel en Leuven. Ze produceren er ook heel wat hoeveproducten. De melk wordt verwerkt tot onder meer roomijs, boter, yoghurt, kaas, karnemelk, chocomousse en chocopasta. Al deze producten kan je kopen in de hoevewinkel bij Karin. Van ’s morgens tot ’s avonds is iedereen druk in de weer met het werk in de stallen, op het land of in de hoevewinkel met verbruikerszaal. De koeien, zowel het melk als het vleesvee, vragen permanente aandacht en het hele jaar door zijn er kalvingen. Er worden wintertarwe, wintergerst, aardappelen, spelt, suikerbieten en maïs geteeld.
Op deze didactische boerderij ontvangen ze regelmatig groepen en schoolkinderen voor een rondleiding. Daarnaast werkt Hof ter Vaeren al meer dan vijftien jaar mee aan projecten rond de bodem, zoals het Interregproject Leve(n)de Bodem.

Wat valt er die dag te beleven?

Om 11 uur is er een eucharistieviering. Vanaf 12 uur organiseert Landelijke Gilde Ottenburg een barbecue. Er is doorlopend (muzikale) animatie voor groot en klein. Op de stand van de provincie Vlaams-Brabant kom je meer te weten over wat de bodem voor ons doet en hoe landbouwers zorg dragen voor de bodem. Dit gebeurt aan de hand van een quiz met doe-activiteiten, voor jong en oud. Het Groene Kringgewest Midden-Brabant organiseert een tractorwijding, die om 13.30 uur vertrekt aan de boerderij.