Menu

Proefcentrum voor Sierteelt (PCS)

Andere, Sierteelt/Boomkwekerij

Innovatie voor sierteelt en groen

Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) doet aan onderzoek, voorlichting en dienstverlening voor de sierteelt- en groensector. Het PCS staat dicht bij de siertelers en groenvoorzieners. Het wil vragen en uitdagingen van deze ondernemers snel opvangen en kennis uit onderzoek vlot vertalen naar praktische oplossingen voor de sector.
Het PCS realiseerde dit jaar een mooi investeringsproject: een hightech proefserre van 4770 m² en een groen kantoorgebouw van 700 m². Hiermee wil het PCS de Vlaamse sierteelt- en groensector nog beter ondersteunen bij een toekomstgerichte en duurzame bedrijfsvoering. Demonstratie van nieuwe technieken in de vooruitstrevende nieuwe infrastructuur zal Vlaamse siertelers en groenvoorzieners stimuleren om deze innovaties zelf ook toe te passen. Met deze duurzame en rendabele technieken zullen ze hun competitiviteit kunnen versterken en internationaal tot de wereldtop blijven behoren. Het PCS ondersteunt alle sierteeltsectoren (boomkwekerij, azalea, rhododendron, kamerplanten, knolbegonia, perkplanten, potchrysanten en snijbloemen) en de openbare en private groenvoorzieners. Belangrijke onderzoeksthema’s zijn gewasbescherming, energie, water, bemesting, teelttechniek, assortiment en innovatie. Voor specifieke problemen rond deze thema’s kunnen de siertelers ook een beroep doen op de adviesdiensten. Het waarnemings- en waarschuwingssysteem waarschuwt de leden voor ziekten en plagen.

Wat valt er die dag te beleven?

Er zijn doorlopend rondleidingen door het hele proefcentrum. Zo kan je kennismaken met de diversiteit en innovatie in de hele sierteelt- en groensector.