Menu

Koen Tierens en Inge Vermeesch • de Plukheyde

Andere

Boer en consument

Koen is een echte boerenzoon. Als kleine jongen werkte hij al mee op het tuinbouwbedrijf van zijn ouders. Via een omweg bij twee tuinbouwtoeleveranciers, Agrofino Products en PeltrAcom, kwam hij in 2007 terecht bij dé sierteelt en groenfederatie AVBS. Na vijftien jaar begon het echter geweldig te kriebelen om weer zelf op dat land te staan. Daarom besloot hij in 2016 om de oogsttuin de Plukheyde uit te bouwen als CSA-boerderij. CSA staat voor Community Supported Agriculture, of duurzaam boeren voor en door de gemeenschap. Het draait eigenlijk om een win-winsituatie voor boer en consument. De consument betaalt aan het begin van het jaar een vaste bijdrage, een soort abonnement. In ruil bezorgt Koen hen flexibele pakketten met dagverse seizoensgroenten, fruit en kruiden van zijn veld.

Wat valt er die dag te beleven?

Tijdens een rondleiding op de akker maak je kennis met het CSA-principe. Je krijgt ook heel wat uitleg over de werkwijze van de pluktuin: de teeltrotatie, de biodiversiteit enzovoort. Met de groenten van dat moment wordt iets lekkers gemaakt waar je van kunt proeven. Ook de kinderen komen aan hun trekken, want er worden allerlei volksspelen voor hen opgesteld.

Plattelandsklassen

Plattelandsklassen stelt er via een educatieve stand graag haar laatste aanbod aan landbouw- en plattelandseducatie voor. De eerste 50 leerkrachten die zich aanmelden met hun lerarenkaart worden verwend met een gratis didactisch pakket rond voeding, landschap en platteland. Benieuwd naar ons aanbod? www.plattelandsklassen.be.

Let op: GPS via Kampenhoutsebaan 38