Menu

Jurgen en Stephanie Talpe-Dewitte, Tiele, Auke en Julie • Stal Talpe

Paarden

Wij en ons bedrijf

Stal Talpe is een Vlaamse Paardenfokkerij-hengstenhouderij. Nadat het Vlaams Paard bij ons volledig verdwenen was, bracht Roger Talpe in 1993 de eerste hengst van het Vlaams Paard terug vanuit Canada naar België. De komst van Northfork Duke was de start van het bedrijf, dat later overgenomen werd door zoon Jurgen Talpe en zijn vrouw Stephanie Dewitte.

Nadat Jurgen afgestudeerd was aan de hoefsmederijschool, kon hij net als zijn vader van zijn hobby zijn beroep maken. De activiteiten rond het Vlaams Paard waarmee vader Roger gestart was, heeft Jurgen verder uitgebreid: jonge (trek)paarden africhten, cursussen organiseren (mencursussen, workshops boomslepen, toiletteercursus …), handelen in paarden en de hengstenhouderij. Bij Stal Talpe kan je ook terecht voor alles rond het gebruik van trekpaarden. Stal Talpe geeft momenteel in binnen- zowel als buitenland shows en demonstraties om de veelzijdigheid van het Vlaams Paard te promoten.

Jurgen en Stephanie hebben drie dochters. De oudste dochters Tiele en Auke maken al deel uit van het showteam. Tiele toont een knap staaltje dressuur en Auke bewijst dat voltige op een Vlaams Paard prachtig is om te zien. Julie, de jongste telg, is ook al gebeten door de paardenmicrobe.

In de nieuwe stal, met ruime boxen van 3,5 meter op 5 meter, is er plaats voor 16 paarden. Ook in de fokkerij werd er gemoderniseerd: de helft van de dekkingen gebeurt op natuurlijke wijze, de andere helft via kunstmatige inseminatie. Dankzij deze techniek kunnen Vlaamse Paarden overal ter wereld geboren worden.

Bij Stal Talpe wordt de passie en liefde voor de paarden ook graag met anderen gedeeld. Daarom kunnen groepen op een bedrijfsbezoek komen, eventueel gecombineerd met een show met de paarden.

Wat valt er die dag te beleven?

Je kan de stal bezoeken en genieten van alle activiteiten. Op 15 september heeft er ook de ‘Nationale Prijskamp van het Vlaams Paard’ plaats. De top van de Vlaamse Paardenfokkerij zal aanwezig zijn. Er zijn shows met Vlaamse Paarden en je kunt een ritje maken met de huifkar. In de smidse worden hoefijzers gesmeed en worden trekpaarden beslagen.

In de onmiddellijke omgeving nemen nog 2 andere bedrijven deel! Via een autovrije wandel- en fietszone kan je ze gemakkelijk bereiken.