Menu

Jan Peeters, Josse en Sandra Peeters-Van Caekenberghe • Hof ten Bosch

Akkerbouw, Fruitteelt

Wij en ons bedrijf

De hoeve Hof ten Bosch in Huldenberg, op 15 km van Brussel, is ontstaan in de 13de eeuw en is al sinds 1890 in handen van de familie Peeters. Op dit akkerbouwbedrijf worden aardappelen, gerst, tarwe, suikerbieten, koolzaad en mais geteeld, evenals 2 ha lekkere Conference peren.

Bedrijfsleiders Josse en Jan Peeters en de firma Bayer hebben enkele jaren geleden de handen in elkaar geslagen om een aantal innoverende projecten rond duurzaamheid uit te testen. Zo wordt er op de boerderij gebruik gemaakt van een geavanceerd weerstation om beter te kunnen inschatten wanneer de kans op ziektes in de gewassen toeneemt. Ook nemen Josse en Jan maatregelen om erosie te vermijden. Er is een speciale spoel- en vulplaats waar de spuitmachine wordt gevuld en gereinigd zonder blootstelling aan het milieu. Ze gebruiken de modernste gps-systemen op de tractoren om hun gewassen tot op 1 cm nauwkeurig te kunnen planten, zaaien en behandelen. Daarnaast hebben ze aandacht voor biodiversiteit: hagen, brede gras- en bloemenstroken, nestplaatsen, bijenhotels, bijentuin.

Wat valt er die dag te beleven?

Demonstraties

De aardappelteelt staat centraal. Zo kom je meer te weten over het productieproces van aardappelen en hoe ze tot chips verwerkt worden. Er zijn demonstraties op de hoeve en op het veld (weersafhankelijk), met de nadruk op duurzaamheid, innovatie en technologie.

Zorg voor de bodem

Je kan afdalen in de bodem en zien hoe de planten met hun wortels water en voedingsstoffen uit de bodem halen.

Landbouw en bijen

Bezoek de stand van de Krainer Bieënvrienden en de buientuin. Je leert welke planten het meest geschikt zijn om bijen aan te trekken en te voeden zodat je zelf aan de slag kan.

Nieuwste technologieën (satellietbeelden, drones en gps)

We tonen hoe we deze nieuwe technieken gebruiken om nog duurzamer te werken. We demonsstreren onze spuitmachine die uitgerust is met gps om automatisch overlappingen te vermijden en met camera's om de gezondheid van het gewas op te volgen.

Virtuele tour

Met een virtuele bril kan je in vogelvlucht over het bedrijf vliegen en op verschillende plekken landen om meer te weten over de activiteiten die er plaatsvinden.

Animatie en fun

Voor de kinderen zijn er ponyritjes, neerhofdieren, springkastelen en een schminkstandje. Ook staat er een rondrit in de velden met tractor en kar op het programma.

De leden van Rotary Club Overijse-Zoniën vzw promoten de verkoop van lekkere frietjes, artisanaal ijs, taart, warme suikerwafels, soep en drank. De opbrengst gaat naar Centrum Ganspoel voor de ombouw van bestaande sporttandems tot e-tandems. Zo wordt het makkelijker en aangenamer fietsen voor de vrijwillige voorrijders van de tandemclub en de meerijders.

Centrum Ganspoel

Ligt naast de boerderij en biedt ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een visuele en visueel meervoudige beperking.

Kom met uw familie naar Hof ten Bosch, bezoek de verschillende landbouwprojecten, geniet van de locatie, blijf even napraten bij pot en pint en steun Centrum Ganspoel!

Parking op het veld vóór de hoeve.