Menu

Van bloemkool tot diepgevroren roosjes

Bloemkooltelers Marijn Delanote en Lore Lobeau uit Dikkebus, een deelgemeente van Ieper, zijn druk in de weer om de laatste hectares bloemkolen te oogsten. De kolen worden in roosjes gesneden en zijn 24 uur later diepgevroren en verpakt.

Op de hoeve word ik verwelkomd door enkele Poolse seizoenarbeiders. Ik spreek hen aan, maar ze blijken alleen Pools te spreken. Gelukkig komt ook boer Marijn Delanote naar buiten. Hij volgde enkele jaren geleden via Boerenbond een cursus Pools. “Een gesprek over koetjes en kalfjes lukt niet echt, maar ik kan me aardig uit de slag trekken. Dat apprecieren onze Poolse werknemers wel”, zegt Marijn.

Marijn en Lore zijn blij dat ze kunnen rekenen op seizoenarbeiders. “Zonder hen zou het niet lukken.” Het bedrijf teelt dan ook meer dan bloemkolen. Het teeltplan bevat voorts spruitkool, courgettes, knolselderij, erwten,  bonen, spinazie en aardappelen. “Het gevolg van zoveel teelten is dat je het werk niet altijd gemakkelijk kunt plannen. Je blijft afhankelijk van het weer en kunt van tevoren niet voorspellen wanneer de groenten klaar zijn om te oogsten.”

Lente- en herfstbloemkool

Een tiental jaren geleden namen Marijn en Lore het bedrijf over van Marijns ouders. “Zij hebben de opkomst van de diepvriesgroenten meegemaakt en stemden de groei van hun bedrijf af op de groei van de industriemarkt. Die markt is sinds de jaren 80 alleen maar groter geworden. Een groot deel van de diepvriesgroenten wordt in de Westhoek geteeld. De meeste landbouwers telen hier voor de grote diepvriesbedrijven. Wij leveren aan vijf bedrijven."

De eerste bloemkolen gaan in april de grond in. "We oogsten van eind juni tot begin juli. Als de eerste  bloemkolen geoogst worden, gaat de herfstvariant de grond in. Dat zijn de bloemkolen die we nu oogsten. We telen onze groenten op contract. We krijgen dus een vaste prijs voor ons product, maar dan moeten we wel een bepaalde kwaliteit aanleveren. De teelt vraagt de volledige groeiperiode onze aandacht. We werken op een geintegreerde manier en proberen zo weinig mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. We spuiten alleen als het nodig is. Op plakvallen in het gewas zien we welke insecten een bedreiging vormen. Wanneer de plaag te groot wordt, stuurt onderzoekscentrum Inagro een waarschuwing naar zijn leden. Pas dan overwegen we te sproeien”, legt Marijn uit. “Het onkruid tussen de rijen schoffelen we. We proberen wildschade te vermijden en we beregenen als het extreem droog is. Het is onze job om een zo goed mogelijk product aan de fabriek te leveren.”

Als de oogst aanbreekt, is het alle hens aan dek. “Een bloemkool die klaar is om geoogst te worden, moet dezelfde dag nog naar de fabriek. De groente wordt manueel geoogst. Anders dan in de winkel snijden wij de bladeren errond af. Vervolgens leggen we de kool in de juiste positie op een aanvoerband. Vanaf dan verloopt alles machinaal. De bloemkolen worden in roosjes gesneden en gepakt in kisten van de fabriek. Volle kisten worden op de wagen gezet en dezelfde avond nog naar de fabriek gebracht.”

Na controle worden de kolen gewassen en vervolgens geblancheerd. De bloemkolen worden kort  ondergedompeld in water, zodat hun voedingsstoffen en andere kwaliteiten bewaard blijven. Een luchtstroom van -30 °C koelt de roosjes in slechts een paar minuten af tot een temperatuur van -18 °C.

Tijdslijn

Voor 1800