Menu

Goesting in gezonde groenten

Een van de blikvangers op de Dag van de Landbouw op 17 september is het groentebedrijf van de familie Trybou in het West-Vlaamse Houthulst. Ze zijn er gespecialiseerd in de teelt van spruitkool, bloemkool en courgette. De familie Trybou pakt deze publieksdag heel professioneel aan. Op 17 september kom je er alles te weten over de teelten, de verwerking en de afzet voor de industrie en de versmarkt. Ook de omkadering van deze dag is fijn uitgewerkt. Voor de machinefreaks: je kunt er de nagelnieuwe lasersorteerder voor de spruiten zien. Deze machine is de enige in België in de landbouwsector.

Een enthousiaste Evelien Vanlerberghe leidt ons rond in het bedrijf. “Het programma ligt al helemaal vast. We hebben de nodige afspraken gemaakt met alle betrokken partijen en we zijn al ver gevorderd met de voorbereiding. Van onze spruiten, bloemkool en courgette kan je het hele proces volgen, vanaf de eerste werkzaamheden op het veld, tot de oogst en de verwerking. Je hoeft daarvoor niet naar het veld: overal hangen infoborden en op strategische plaatsen kan je filmpjes bekijken over hoe alles in zijn werk gaat. De gespecialiseerde plant- en oogstmachines worden tentoongesteld in de loodsen. De teeltbegeleiders zijn aanwezig om tekst en uitleg te verschaffen. Wie nog meer wil weten, kan terecht bij de machineconstructeurs. We hebben ervoor gekozen om geen vaste rondleidingen te geven. Zo kan iedere bezoeker volgens zijn interesse en op zijn eigen ritme het bedrijf verkennen. Je kunt ook een kijkje nemen bij het bijenhotel achter het bedrijf.”

Drie bedrijven, één locatie

Vijf loodsen even buiten de dorpskern van Houthulst vormen het hart van het bedrijf van de familie Trybou. In feite zijn gaat het om twee afzonderlijke bedrijven. Tryvan wordt uitgebaat door Bart en Evelien; L&K wordt uitgebaat door de ouders Luc en Katleen Trybou, samen met zoon Sam en zijn verloofde Louise. Beide bedrijven bewerken een honderdtal hectaren in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

De schaal van de bedrijven is aangepast om met een grote regelmaat grote volumes te kunnen leveren aan de industrie. Het is er het hele jaar druk. Alleen de maand maart is wat rustiger. De bloemkolen worden geplant in juni/juli en geoogst eind september/eind november. Die zijn allemaal bestemd voor de industrie. De kolen worden in roosjes geoogst en gaan direct naar de fabriek. Spruitkolen worden geplant in april/mei en de oogst loopt vanaf september tot maart. Van de spruitjes is 70% bestemd voor de industrie, 30% voor de versmarkt. De courgetteplanten gaan in mei/juni de grond in en worden geoogst van eind juni tot eind september, afhankelijk van hun bestemming voor de industrie of de versmarkt. De courgettes voor de versmarkt vinden hun weg via de REO Veiling.

“Iedere teelt heeft zijn eigen problemen”, zegt Evelien. “Gewasbescherming is een hele uitdaging. Het weer speelt een bepalende rol voor de kwaliteit en de opbrengst, want ‘onze winkel staat buiten.’ Een andere zorg is goede medewerkers vinden. Hier werken een paar tientallen seizoenarbeiders, die hier ook logeren. De veiligheidsvoorschriften zijn niet van de poes en er komt een pak papierwerk aan te pas.

Daarnaast hebben beide families, samen met een Nederlandse partner, nog een derde bedrijf, Trypol Pack, voor de sortering en verpakking van spruiten. Op het bedrijf kan je de machine aan het werk zien die de spruitjes in de zakjes doet. Bij ons bezoek werd de nagelnieuwe lasersorteerder afgeleverd. De laser haalt de slechte spruiten eruit en luchtdruk ‘schiet’ ze van de band. Van een technisch hoogstandje gesproken.

Lekker, gezond en gemakkelijk

Er was dit jaar nog geen ander grovegroentebedrijf in West-Vlaanderen dat meedeed aan de Dag van de Landbouw. “De Boerenbondconsulente heeft in de vakgroep gevraagd wie het zag zitten om de groentesector te vertegenwoordigen”, zegt Evelien, die ook lid is van de provinciale vakgroep Grove groenten. “West-Vlaanderen is het centrum van de Vlaamse groenteteelt en bij uitbreiding heel de West-Europese. Een groentebedrijf mag dan toch niet ontbreken”, vonden wij. “Onze enige bedoeling is dat de bezoekers zin krijgen in groenten. We willen werken aan het imago van de groenten en de groentebedrijven. En laten zien hoe je groenten kunt verwerken in de lekkerste gerechten. De REO Veiling is aanwezig met degustaties met groenten van bij ons en we stellen een assortiment diepvriesgroenten tentoon. De bloemkool gaat immers van het veld rechtstreeks naar de verwerkende fabriek. Amper een paar uur na de oogst zijn de meeste groenten al verwerkt, diepgevroren en verpakt.” De courgettes en spruitjes worden op het bedrijf gesorteerd vooraleer ze naar de fabriek vertrekken.

Voor elk gezin een zakje spruiten

De familie Trybou doet er alles voor om van 17 september een topdag te maken. “We hebben een heel programma uitgewerkt. Bij de ontvangst op ons bedrijf krijgt iedereen een wedstrijdformulier, met vragen over de groenten op ons bedrijf. We hebben mooie prijzen – een groentemand, keukenrobot, rugsproeiers, weerstations, horloges, rekenmachines, handdoeken, koffiekoppen en nog zoveel meer. Je kunt ook een mand winnen met groenten, zuivelproducten en vleeswaren van ’t Fazantenhof en Hoevevlees Casier, twee bedrijven in de buurt die ook meedoen aan de Dag van de Landbouw. Tussen de drie bedrijven is een fietsroute uitgestippeld. Er is eten en drinken. Elk gezin gaat alvast met een halve kilo spruiten naar huis. De computergestuurde verpakkingsmachine vult de zakjes ter plaatse. De kinderen van de lagere scholen van Groot-Houthulst kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en krijgen een leuke attentie. De andere kinderen kunnen ter plaatse nog een tekening inkleuren. Maar voor de kinderen is er nog veel meer. Er is kinderanimatie met schmink, ballonnenplooien en springkastelen. Er is een visput met mooie cadeautjes. Om al deze posten te bemannen kan de familie Trybou rekenen op de medewerking van KLJ Merkem en Markant Houthulst.