Menu

Al prei en aardbeien wat de klok slaat

Op enkele kilometers van Brugge baten Bart en Lies Segaert-Himpe een tuinbouwbedrijf uit, gespecialiseerd in aardbeien en prei. Tijdens de Dag van de Landbouw stonden vooral de aardbeien in de spotlights.

De familie Segaert zit sinds 1956 in de tuinbouw. In 1973 namen Barts ouders hoeve Ter Hauwe in Varsenare over en in 2000 beslisten ze om te starten met aardbeien. Bart: “Het ouderlijke bedrijf lag in een dorpskern en verder uitbaten was niet mogelijk. Daarom keken we uit naar een plek waar dat wel kon.” In 2005 namen Bart en Lies in Sint-Andries aan de Hogeweg een serrecomplex over. “Het was altijd mijn droom om van aardbeien de hoofdteelt te maken en op onze nieuwe locatie hadden we daarvoor alle mogelijkheden. In 2009 hebben we de productie in Varsenare stopgezet en hier kwamen er nieuwe serres bij.” Intussen omvat het tuinbouwbedrijf van Bart en Lies – die twee kindjes hebben, Jens (11) en Jana (9) – zo’n 10.000 vierkante meter glas. Het bedrijf is gespecialiseerd in aardbeien en vroege prei (4 ha). Voorts telen ze nog een klein arsenaal serresla. “In onze hoevewinkel verkopen we behalve prei en aardbeien ook nog een beperkt aanbod zelfgekweekte groentjes. Dat is het werk van mijn vader, die altijd graag in de moestuin bezig was. In de kleine serre kan hij zich uitleven. Naast de hoevewinkel hebben we een aardbeienautomaat, die dag en nacht ter beschikking staat.”

Tomabel

Terug naar de aardbeien. “We kunnen nagenoeg het hele jaar door aardbeien aanbieden. Ons seizoen start in december met het planten van Sonata, een vroege soort. Eind maart kunnen we die oogsten. Daarna telen we Elsanta, in doorteelt. Eigenlijk hebben we alleen van half augustus tot half september geen aardbeien, maar dan zijn we volop bezig met de prei, die we van eind mei tot augustus aanbieden. De aardbeien worden vermarkt onder het Tomabellabel.”

De aardbeiplantjes worden met z’n vieren samen geplant in zwarte ronde potten, die in de teeltgoten gezet worden. Het oppotten doen ze zelf. “Telen op goten heeft heel wat voordelen. Vooral bij de pluk, want het is erg moeilijk om nog mensen te vinden die van ’s ochtends tot ’s avonds op hun knieën willen rondkruipen om aard- beien te plukken. Dankzij de goten hoeft dat gelukkig niet meer, want de aardbeien groeien op manshoogte. Daarnaast kunnen we in de goten de teelt veel beter controleren. De plantjes krijgen alles wat ze nodig hebben. Ze krijgen voldoende water en voedingsstoffen in de vorm van substraat.

Voor de bestuiving werken we met hommels en bijen. Belangrijke plaaginsecten, zoals trips en spint, bestrijden we door natuurlijke vijanden in te zetten. De gewasbescherming gebeurt dus geïntegreerd en in belangrijke mate op basis van biologische bestrijding. In de meest verwarmde serres hangt een energiescherm, dat ’s nachts extra isolatie geeft. Als het in de zomer te warm dreigt te worden, kunnen sproeiers voor afkoeling zorgen. Op de serrevloer ligt witte folie. Die zorgt voor extra licht en regelt de vochtigheid. Soms moeten we bijbelichten met spaarlampen om de bloemtak te strekken. Aardbeien die dicht bij de potgrond groeien, worden immers gemakkelijker rot”, besluit Bart.