Menu

Filip en Pips Luppens • Druivenserres en wijnkelders Soniën

Druiventeelt/wijnbouw

Van druif tot sap en wijn

Filip en Pips Luppens zetten in 1978 de activiteiten van de coöperatieve vennootschap ISCA voort. Eerst werd een wijnkelder uitgegraven en later kwam er een winkel met ontvangstruimte. De oude druivenserres werden gerenoveerd. In 2000 kwam er een computergestuurde klimaatregeling en schakelden ze over naar de bioteelt. Sinds 2003 verkoopt dit bedrijf de ‘Soniëndruiven’ met het biogarantielabel. De omschakeling duurde 3 jaar. In 2008 kregen ze ook het Europese BOB-label, wat staat voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’.

Wat valt er die dag te beleven?

Het bezoek aan de druivenserre bestaat uit een rondleiding met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif.
Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Hier rijpt de wijn in tonnen met een inhoud van 6000 liter. Vooral de schuimwijnbereiding krijgt bijzondere aandacht. Je maakt onder meer kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, stoppen, flessenschudden, uitlogen, museleren, capsuleren en doseren.
Wijn degusteren en kopen kan natuurlijk ook! Er zijn biologische tafeldruiven, druivensap, wijn, schuimwijn en aperitiefwijnen te koop.